Kamerikse Blauwklaver

Over Blauwklaver en de bereiding

Omdat  Nederland geen traditie heeft met het maken van schimmelkaas hebben we ons uitgebreid laten informeren over het bereiden van deze speciale kaas uit Frankrijk, hét land van de zachte kazen.

Met gebruikmaking van de specifieke technieken en ervaring is uit de vele soorten de Blauw Klaver, met zijn karakteristieke en voortreffelijke smaak, als beste naar voren gekomen waarin wij ons vervolgens gespecialiseerd hebben.

Van melk tot Blauw Klaver….. het gehele proces wordt ambachtelijk uitgevoerd

De melk wordt eerst gepasteuriseerd, waarna de stremsel, zuursel en de schimmel toegevoegd worden. Wanneer de melk verandert in een dikke massa is de melk gestremd. De dikke massa wordt in kleine stukjes gesneden. Vervolgens wordt alles handmatig geroerd. Hierbij komt vocht vrij. Het vocht, een gele vloeistof, noemen we wei. De gestremde stukjes melk noemen we de wrongel. Van de wrongel wordt de kaas gemaakt. De wrongel wordt in de vormen gedaan.

Vroeger vond de rijping plaats in de koele Franse grotten. Nu zijn deze met het gebruik van moderne technieken nagebootst, zodat een optimale rijping plaatsvindt. Gedurende de rijping verspreidt de blauwschimmel zich verfijnd door het kaasje. Tenslotte wordt de kaas in folie verpakt en gecompleteerd met het huisetiket van “De Houdycker”.

Het resultaat is de Blauw Klaver uit Kamerik: een ambachtelijk bereide Hollandse kaas met Franse invloed. Met zijn zachte, milde en intense smaak een specialiteit voor de kaasliefhebber.

Tip: Het lekkerste is het kaasje als het een uurtje op kamertemperatuur gelegen heeft.