Kamerikse Blauwklaver

Recepten

Hamburgers met Blauw Klaver en uienchutney

Benodigd: sappige rundvlees hamburgers, je lekkerste rode uienchutney en Blauw Klaver. Wij maakten de hamburgers zelf van goed rundvlees en ook de rode uienchutney was home-made. Zorg voor lekkere broodjes die je even na opensnijden op de grillplaat legt. Dit eenvoudige hamburgerrecept kan niemand weerstaan. McD. eat your heart out!

Bak de hamburgers aan beide zijden gaar. Leg ze op de broodjes en leg een flinke plak Blauw Klaver op elke hamburger. Even onder de grill zodat de Blauw Klaver lekker over de hamburger smelt. Doe er vervolgens een gezonde flinke klodder uienchutney over.

Happen maar.

Herfstschotel met Blauw Klaver

Benodigd voor 4 – 6 porties: ca. 700 gram pompoen in blokjes gesneden, 2 Granny Smith appels, olijfolie, zout, peper, nootmuskaat en voor de bechamelsaus: 50 gram boter, 60 gram bloem, 400 ml melk en 125 gram Blauw Klaver.

Oven voorverwarmen op 180 graden. Meng de pompoenblokjes met 2 eetlepels olijfolie en wat zout. Bak de pompoenblokjes zo’n 45 minuten in de oven tot ze zacht zijn. Maak de laatste 15 minuten de bechamelsaus van de boter, bloem en melk op de bekende wijze en smelt de Blauw Klaver in de bechamelsaus. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Roer regelmatig goed door en houdt het warm. Schil de appels, verwijder de klophuizen en en snijd in dunne  plakjes.

Als de pompoen zacht is haal dan de helft uit de schaal. Strijk de achter gebleven helft glad en bedek dit met de helft van de plakjes appel. Giet de helft van de bechamelsaus er over en verdeel gelijkmatig. Herhaal dit met de rest dus opnieuw een laag pompoen (glad gestreken) een laagje appel en de rest van de bechamelsaus. Maal er nog wat peper over. Dek de schaal af met folie en bak het geheel opnieuw zo’n 45 minuten. De laatste 10 minuten de folie verwijderen. Laat even rusten en serveer warm dit als bijgerecht.

Romige bloemkoolsoep met Blauw Klaver

Benodigd voor ten minste 4 personen: liter bouillon (wij gebruikten kippenbouillon, maar groente- of runderbouillon is ook lekker), ca. 800 gram bloemkoolroosjes, 250 ml crème fraîche, 400 gr Blauw Klaver, 3 sneetjes witbrood, peper, zout, nootmuskaat, olijfolie

Breng de bouillon aan de kook en kook hierin de bloemkoolroosjes in ca. 10 min. gaar. Pureer het geheel in een blender of met een staafmixer. Voeg de crème fraîche, de helft van de kaas, de versgemalen peper, wat zout en de nootmuskaat naar smaak toe. Blender het tot een glad geheel. 

Terwijl de bloemkool kookt  maak je  van de sneetjes witbrood wat croutons door de sneetjes in blokjes te snijden en voorzichtig in een koekenpan met wat olijfolie goudbruin te bakken. Verdeel de andere helft van de Blauw Klaver in stukjes over 4 soepkommen en giet de hete soep hier op. Garneer met wat croutons, wat gehakte peterselie (of koriander als je dat lekkerder vindt) en versgemalen zwarte peper. Wij vonden ‘m heerlijk. Een aanrader dus! 

Bladerdeegslof met peer en Blauw Klaver

Benodigd: 6 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries), 2 tot 3 rijpe peren (wij gebruikten Doyenne du Comice) in plakjes gesneden, een “kleintje” Blauw Klaver, ca. 1,5 eetlepel fijngehakte rozemarijn en versgemalen zwarte peper.

Leg de plakjes deeg op een met bakpapier bedekte bakplaat. Hou ca. 1 cm. overlap aan en druk de deegranden goed vast (zodat er een mooie rechthoekige deeglap ontstaat). Leg de plakjes peer dakpansgewijs op het deeg en hou aan de rand 1 cm vrij. Snij de Blauw Klaver in plakjes en leg die mooi verdeeld over de peer. Bestrooi met de fijngehakte rozemarijn en de vers gemalen zwarte peper. Vouw de randen iets omhoog. Bak dit in een voorverwarmde oven (225 graden) gedurende 20 minuten. Serveer warm. Heerlijk bij een glaasje wijn.

Witlof met spek en Blauw Klaver

Benodigd: eetlepel olijfolie, ca. 100 gram mager spek (of bacon), 600 gram witlof in brede repen gesneden, ca. 125 gram Blauw Klaver, in kleine stukjes gesneden, ca. 2 eetlepels gedopte en grof verbrokkelde walnoten.

Bak de spekreepjes krokant uit in de olijfolie. Voeg de witlof toe en bak het al omscheppend in 5 min. beetgaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. Doe in een ovenschaal en verdeel de stukjes Blauw Klaver er gelijkmatig overheen. Zet in een voorverwarmde oven tot de kaas is gesmolten. Bestrooi ten slotte met de walnoten. Simpel en lekker bij bijv. gebakken aardappeltjes. 

Soufflé van Blauw Klaver

Benodigd voor 6 soufflés: 50 gram roomboter, 50 gram bloem, 150 ml melk, 250 ml slagroom, 125 gram Blauw Klaver, 3 eieren gesplitst, zout, peper, nootmuskaat en voor de vormpjes: boter, gehakte verse tijm en versgeraspte parmezaanse kaas

Maak een bechamelsaus door de boter te smelten op een laag vuur. Roer de gezeefde bloem erdoor en voeg de melk met slagroom er bij. Kook 1 minuut al roerend op laag vuur. Los de kaas hier in op. Haal de pan van het vuur en roer er 1 voor de 1 de ei-dooiers door. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en laat het mengsel afkoelen. Bestrijk de vormpjes aan de binnengoed goed met boter en bestrooi ze met de tijm en de parmezaan. Klop de eiwit stijf en spatel dit door het kaasmengsel. Verdeel dit over de vormpjes. Zet de vormpjes in een schaal met kokend water en bak ze in 25 minuten gaar in het midden van een voorverwarmde oven (180 graden).